Når man skal lage øl bør man smake på store mengder øl dagen før.

På grunn av RM og bakfyll var det kun Steffen og Leif som møtte opp til denne bryggedagen. Sant skal sies, Steffen var mer til pynt i begynnelsen – selv der gjorde han en dårlig jobb. Dog, etter et plutselig og lengre toalettbesøk var formen kraftig stigende! Dette var ca. 11:45.

Vi begynte å varme meskevann, 33 liter 11:20. Mesking startet 12:00 da vannet var 72.5 grader – det sankt til 64 grader da vi tilsatte maltblandingen. Holder seg stabilt på 64 grader og vi settet på skyllevann (selvfølgelig), men havner på rundt 70 grader plutselig 11:36. Vi konstaterer at det er temperaturforskjeller i meskekar og at vi egentlig vil ha HERMS. 12:37 er vannet atter nede i 66 grader, Leif henter da humle og gjær som han naturligvis glemte i kjøl/frys. Han unnskylder dette med bakfyll og søvnmangel.

13:17 begynner skyllingen, dette går uten komplikasjoner siden utstyret for skylling er tipp-topp. Et nytt konsept her er at første runde humle skal i rett etter skylling, så den tilsettes (innhold ukjent men etter oppskrift). Korea og induksjon settes på 11 og får vørteren i kok kl. 13:55. Skum fjernes siden Gaute ikke var tilstede med sin ysteteknikk. Vi tok selvfølgelig ikke en OG-måling før kok, det ville vært for mye å forvente gitt dagens form.

Leif har til nå rukket å skalle 5 ganger i lampen.

14:25 125g Chinook tilsatt.

14:26 Tid for mat! Leif foreslår smelta ost, Steffen tenker da burger. Vi drar til nærmeste Mix-kiosk. En 13-åring flirer hardt av oss når vi spør om meny, men går motvillig i frysen for å se hva han har. Han lusker frem to karbonader, viser de frem og spør om dette er greit. Leif ber om å få ost & bacon på (“når situasjonen krever det”) derpå jyplingen hånler og svarer “Det er ikke noen resteurant dette!”. Ølbryggerne drar da til Statoilen ved siden av der et stort skilt med “Superburger” lyyyyser mot dem! De går mot lyset og møter en litt større gutt med skilt “under opplæring”. Heldigvis kommer en voksen og redder situasjonen. Mette og gode returnerer ølbryggerne til humlelukten i kjelleren.

15:05 Humle #2, en cocktail av Amarillo, Citra, Cascade og Chinook

15:15 Humle #3 (samme blanding som #2)

15:25 Kok ferdig og kjøling påstartes. Post-boil OG 1.064, Brix droppet siden dette egentlig er teit. Her slutter for øvrig bryggeloggen, så resten er fritt etter hukommelsen.

15:40 – 16:30 Vi bruker store mengder StarSan, tapper til gjæringskar, tilsetter gjær (s-04 denne gang, 2 poser i hvert kar), karbonerer med den flotte flasken, bærer til gjæringsrom og setter på gjærlås. Steffen sender film om gjær-som-spiser-sukker 2 dager senere og alle hjerter gleder seg.

Oppskrift: black ipanema

One thought on “Batch #8 – Black Ipanema – Hung over India Black Ale

  1. Pingback: Batch #9 – Dragonstout | Hafrsfjord Hornmusik og Haandbryggerlaug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post navigation