Etter en slow start der lauget måtte varsle ølbrygging 2 uker i forveien og fremdeles nesten måtte avlyse, ble det brygget en Blonde Ale uten plopp.
Jonas og Leif var braumeisters, med garasjelån og intervallbidrag fra Steffen. Gaute var opptatt med plenklipping i bakfylla. Fredrik var ikke gjort rede for, men siteres “Hmmmm…”.
Leif kjøpte ingredienser siden Ludvig hadde meget smittsomt utslett, som igjen ga potensiale for far-sønn-bonding. Det var feil, man synes plaststrimlene i maltrommet var skumle. Kontoen vår hos Bryggselv heter for øvrig “Hafsrfjord Bryggelaug” (begrensninger på antall tegn i kassasystemet) – alle medlemmer av lauget kan med fordel si det til mannen når man kjøper for da å få full historikk online.
Steffen forvarmet meskevann, som ga oss en flying start. Mesking ble startet 10:53, med bobleplast rundt meskekar. De 24 litrene med vann holdt rundt 66 grader det meste av mesketiden, med lokale forskjeller i grytå som alltid. 11:07 startet Steffen varming av skyllevann – heldigvis! Lett for å glemme det der. Jonas ankom 11:37 og kommenterte umiddelbart bobleplasten. 12:10 målte vi sukkerinnhold med Jod, var ikke helt fornøyd og lot det meske seg litt til.
12:21 startet vi skylling med 79 graders vann. 12:33 sa Jonas, og jeg siterer: “Se, vatnet som kommer ut er helt klart!”.
13:03 – Kog! Vi måler pre-boil OG til 1.048
13:19 – Det etterfylles skyllevann for å toppe opp grytå, ca. 5 liter.
13:30 – Humle #1 tilsettes (husker ikke type, står heller ikke i logg – se oppskrift). Grått skum fjernes omhyggelig.
14:14 – Humle #2, gjærnæring og whirlfloc tilsatt
14:15 – Frostskadet kjølespiral senkes omhyggelig nedi kokende vørter. Den spytter på Jonas.
14:28 – Humle #3 oppi
14:30 – Kjøling startes, vann til rehydrering av gjær settes på
15:00 – Pitching og oksygen
15:10 – Gjæringsdunker settes på gjæringsrom. Fant ikke gjærlås til Speidel.
15:16 – OG målt til 1.051
Oppskrift her: Blonde Ale