Etter harde forhandlinger i lokalene til RR ble det til slutt enighet om at dagens brygg skulle være en herlig Amber Ale, oppskrift sammensatt av Gahr Smith-Gahrsen (7 fjell), med ingredienser kjøpt ferdig veid og målt hos Bryggselv.

Dagens oppmøtte var Leif, Steffen og Fredrik. Korps må ta på seg skylden for fravær, både fullstendig og delvis. Man har også tatt første skritt på veien til å gjøre bryggedager til en familiebegivenhet, ved å inkludere både barn og andre halvdeler i prosessen med å vente på at ting skal kokes, søles og senere vaskes.

Da dagens brygg var bestemt, ble dette injisert i BeerSmith, som fortalte oss at vi trenger større kjele. Dette tas til etteretning, men i mellomtiden gikk vi litt ned på vannmengde, i håp om å få stærkøl til jul.

Mesking ble igangsatt klokken 11:30. 67 grader før korn, 61 grader etter. 11:35 var temperaturen oppe på 65 grader.

Denne dagen skulle det ikke bare brygges, men også stikkes om, tappes på flasker, samt at det skulle settes ettiketter på flaskene fra batch #2. Slik multitasking skulle vise seg å være mulig, om enn mer tidkrevende enn først antatt.

Etter hvert som man arbeider seg nedover listen så noteres det følgende i loggen:

«Bør ha 2 tappetuter hvis det er satt 2 gjæringskar.»

Jeg vet ikke helt hva som menes med dette, men antar at det gir mer mening for andre medlemmer av lauget.

Klokka har såvidt passert kvart over ett (13:16) når skylling startes. Det er på forhånd blitt varmet opp 25 liter til 76 grader (i en plastkasse fra Europris). Læring til en annen gang: Dette er ikke særlig effektivt. Varmetapet er nesten lik varmetilførselen.

Det noteres i loggen at det er en del å gå på når det kommer til skylleteknikk. Etter innledende skylling ved hjelp av klesskuffe og tresleiv, legges meskeposen teabag-style ned i skyllevannskaret, noe vi i etterkant er meget fornøyd med. Dette ser ut til å hente ut store mengder godsaker.

Før koking kommer vi fram til en OG på 54, volum 48 liter.

Klokka 14:05 står gryta i kok. Tilfeldighetene vil ha det til at ingen av bryggerne befinner seg i rommet når dette skjer. En av dem er på gruppeøvelse (korps), mens de to gjenværende er utenfor og hilser på noen som nettopp kom tilbake fra trillevogntur. Undertegnede har aldri tidligere sett Leif bevege seg så fort, og ble litt lamslått. Kom seg allikevel tilbake i bryggeriet i noenlunde tid til å se spruten stå ut av gryta, i det Koreawatt ble løftet ut i håp om å avbryte overkoking. Dette så midlertidig ut til å fungere, og i et øyeblikks tankesløshet tenkte man at «da kan en sikkert sette den tilbake i gryta». Det fungerte godt i tankene, men i praksis hadde Koreawatt benyttet anledningen til å øke sin egen temperatur til ca 2000 grader. Da denne hvitglødende kvegmerkestaven traff overflaten utløstes så en geysir som selv Islands turistforening ville vært stolt av, og bryggeriet fikk en smaksprøve på de godsakene det hadde luktet på hele ettermiddagen. Det kan også tenkes at benken er en anelse mørkere i fargen enn ved dagens start. Etter det innledende sjokket ved å bli badet i kokende vørter blir Koreawatt dimmitert for resten av dagen, og plassert i vannbad for avkjøling. Vørter får klare seg med induksjonsplate, som ellers viser seg fra sin beste side og gjør en glimrende jobb. Man kan ikke si at dens jomfrubrygg er en stor suksess og vel verdt investeringen. Nå håpes det at den tåler en real omgang vørter i det som måtte finnes av åpninger. Ryker den ikke nå, så holder den evig.
Når brygget så endelig står stabilt og putrer for seg selv tar crewet seg den frihet å ta heisen til overetasjen for litt mykere sosialisering, samt påfyll av fødevarer. Ikke før har en satt seg til rette ved bordet, så ankommer inspektøren i sort merse. Et snev av panikk går over forsamlingen i det man innser at han er på vei ned i bryggelokalet, der en stor kjele står for seg selv og putrer. Man frykter det verste, men puster senere lettet ut når man slipper billig unna med litt kjeft og en liten notis i loggen. Etter en kopp kaffe, og etter at inspektøren har mottatt sin bestikkelse fra neste generasjon kakehund bestemmes det at kylling med cashewnøtter er godt, og dette hentes et sted i nærheten.
En time etter situasjonen med brun sprut (14:56) inngås det enighet om at første pose humle kan tilsettes.
Så fortsetter man prosessen med å finne fram det som skal i senere. Dette står klar allerede 15:38, men skal ikke i gryta før 15:41. 15:54 tilsettes siste pose humle, og 15:56 anses koking for ferdig. Kjøling iverksettes umiddelbart, og når klokka runder 16:14, ligger temperaturen på behagelig 19,3 grader. Vi hadde selvsagt testet hageslangemetoden på forhånd, og funnet ut at det kreves et ekstra klikk i festeprosessen for å unngå vann over det hele.

Ferdig nedkjølt brygg ble målt til en flott postboil OG på 65.

Tørrgjær hydreres på tåteflaske, og viser en meget god potens før tilsetting.
Snart er alt over på gjæringskar, denne gangen med butikkjøpt vannlås over hele fjøla.
Innkommende snaps de kommende dagene viser at det er godt med liv i dunkene. Så er vi alle spente på om det ferdige produktet kanskje smaker litt av svidd vørter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post navigation