Da var første brygg satt til gjæring. Om det er liv i dunken bør det komme aktivitet innen et par dager.

Brukte ca 75 minutter på å varme opp 25 liter vann til 70 grader på “hjørnemetoden” (som forøvrig gikk mest ut over 1) et kjipt liggeunderlag fra Europris og 2) harpiksen i panelbordene bak komfyren i casa Sudmann..) Oppi med skylt deretter starsannet meskenett og den tilmålte mengden malt. Hvor mye og hvilken malt dette var er det ingen som aner, mer om dette under.

Deretter var det å røre om og forsøke å holde 68 grader i en time. Dette viste seg å være veldig enkelt, bare å sette platen på 2 og røre om/følge med innimellom. Etter 60 minutter skulle det meskes ut på 78 grader men å få økt temperaturen med 10 grader er lettere sagt enn gjort; regner med at det tok et sted mellom 10 og 20 minutter (tidtaker var midt inni en vanskelig oppgave på playstation) før vi var oppe i 78 og meskingen var dermed avsluttet.

Løfte opp posen, renne av og skylle med 5 liter 78 grader varmt vann (tidligere oppvarmet på en av platene som tidligere fungerte som harpikskoker). Oppskriften sier ca like mange liter vann som kg malt men siden vi ikke hadde peiling og heller ingen tanke om å veie dette på forhånd tok vi det på ca-metoden etter konsultasjon med Internettet. Mange oppskrifter opererer med ca 6kg malt til en 25lbatch Hoppy Joe, men gryta vår var 5 liter. Ble litt “ca” der altså.

Så skal alt koke opp og dette viste seg å ta tid. En ting mange husstellærere har gjort feil i mange år er å si at vannet koker når det bobler. Dette er renspikket løgn om du konsulterer et termometer. Jaja. Kok 30 minutter, tilsett humle #1, kok videre 45 minutter og tilsett humlepose #2, 5 min til og tilsett humlepose #3. Her kan det også være lurt å sette nedi en allerede tetthetstestet vannkjøler, og det gjorde vi. Dette fikk koke i nye 10 minutter før vi tok kjelen av platen, tilsatte humlepose #4 og satte på kjøling. Å kjøle fra nesten kok til 25 grader tok kanskje 10 minutter med überkjøleren!

Tappe på starsannet gjæringskar av type speidel, tilsette gjær (2 pk Safale US-05), riste riste riste og inn med starsannet gjærlås fylt med starsan.

OG: 1.048

Ingen store tabber foreløpig, men har lært at vi er nødt til å ha mye mer guffe til oppvarming av store vannmengder. Blir spennende å se om 2kw-plata til elkjøp tåler så stor vekt som en kjele m vann, malt og kjøler utgjør, like spennende blir det å se om bøttekokeren fra Korea ™ kan utgjøre en forskjell. Såvidt vi vet ingen forurensning, kanskje bortsett fra tresleiven som ble brukt i forbindelse med å kjølingen. Denne var ikke steril (har også tvil om kjøleren var heeelt steril siden vi aldri fikk full kok de siste 10 minuttene av koketiden)

Forslag til navn på batch: “No. 1 Slowcooked Sloppy Joe”?

overforing

Overføring til gjæringskar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post navigation