Single hop IPA med Amarillo-humle. (Som lukter godt).
Batchen ble satt i HH&Hs satelittbryggeri på Randaberg. Med unntak av manglende avtrekk var det praktiske lokaler, som høstet lovord fra de fremmøtte. Disse var for øvrig Gaute og Jonas, som sammen med Husdisponent Steffen utgjorde dagens laug, da Fredrik måtte øve kornett.

Reell start ble klokket til 11:30, da ble 25 liter vann satt til oppvarming ved hjelp av før omtalte Koreawattkokedings samt koketopp modell «Leiv Vidar» (2000W) velvillig utlånt fra UNOF (de unges orkesterforbund).
Vannet nådde 65 grader på (kun?) 30 min, og malt ble da etter hvert tilsatt, i (starsannet?) meskenett. Malten skal etter oppskriften være 6,6 kg, ved hjelp av medbrakt badevekt og enkel matematikk ble maltmengden anslått til 4,6-5 kg. (Noe muffens her, altså – som kan forklare senere muffens – mer om det kommer).

Meskestart 12:04 – skal ligge på 65 grader i 65 min (til 13:09) – og så på 78 grader i 5 min.
Det viste seg latterlig lett å holde mesken på rett temperatur ved hjelp av små justeringer på kokeplatene. (Koreawatt permittert i denne del av bryggingen).

Etter litt fram og tilbake ble vi enige om at oppskriftens 10 liter vann var for mye å skylle med siden det var (kanskje?) mindre malt enn oppskriften sa. Vi gjorde klar 8 liter. Klokka 13:09 løftet vi opp meskesekken, og skylte gjennom den med de 8 litrene som holdt 78 grader. DA kom vi på at vi hadde glemt utmesking på 78 grader i 5 min før skylling. Vi hadde meskenettet oppi kjelen igjen og varmet til 75 grader – som en slags utmesk. SÅ kunne vi la mesken renne av seg, og vi satt med fin vørter, som iflg. Gaute og Steffen smakte bedre enn forrige batch.

Vørter satt til ytterligere oppvarming (da med assistanse fra Korea – det så ut til å gå fint uten å svi vørteren), og den kom på kok 13:55. Vørter skal etter oppskrift koke 90 min, Humle tilsettes med 60, 15 og 2 min igjen av koking).

(Her fikk Jonas rapport om at 2 sønner potensielt manglet – og han tok en kort tur retning Stavanger sentrum for å kvalitetssikre at veien sønner hadde valgt hjem fra byen var korrekt. Dette sjekket ut OK).

Altså:
Kok: 13:55
Humle 1 tilsatt 14:25
Humle 2 tilsatt 15:10 (da ble også ferdig oppvarmet kjølespiral satt i kjelen for å kokesteriliseres i vørteren)
Humle 3 tilsatt 15:23
Kokestopp 15:25, nedkjølt til 23 grader kl. 15:36 (tok 11 min).

Her lot vi vørteren stå i ca. 20 min for å om mulig få felt ut litt grums før omstikk til gjæringskar.
Vørter og (ferdig tåteflaskestartet 2 poser tørrgjær) tappet på gjæringskar 15:35.

MYE risting – tidsbruk mer enn én risterøyk.

Prøve av vørter tatt ved denne prosessen viser OG på 1,043. Oppskrift tilsier 1,063-67. Manglende sukkerinnhold kan muligens tilskrives mulig manglende malt?

Grovt sett ferdig vasket og ryddet 16:25, prosesstid 4t55min.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post navigation